Salezijanci putovali u Emaus

Dvadesetak salezijanaca iz Zagreba, Podsuseda, Rijeke i Zadra krenulo je danas na godišnji duhovno-rekreativni izlet u Emaus. Cilj je bio Župa Sveti Juraj Lešće na Dobri, mjesto ogulinskog dekanata ličko-senjske biskupije, stotinjak kilometara od Zagreba.

Župa ima nešto više od 500 vjernika. Prije četrdesetak godina bilo ih je do tisuću, ali su mnogi odselili u Kanadu i Australiju te u okolne gradove, najviše u Karlovac i Ogulin. Župu vodi don Željko Kuten, naš bivši učenik i dugogodišnji prijatelj. U dogovoru s njim susret je organizirao don Milan Ivančević, ravnatelj podsusedske odgojno-pastoralne zajednice i provincijalni povjerenik za formaciju.

Zagrebačka grupa, braća iz dviju knežijanskih zajednica i Podsuseda krenula je s kombijem i autom. Usput su svratili u Ozalj i razgledali srednjovjekovni dvorac iz 12. stoljeća sagrađen na hridi iznad rijeke Kupe. Godine 1244. spominje se kao slobodni kraljevski grad. Od 14. stoljeća bio je u vlasništvu grofova Frankopana, kasnije Zrinskih, sve do 1671., kad su u Bečkom Novom Mestu pogubljeni Petar Zrinski i njegov šurjak Fran Krsto Frankopan. Nakon Ozlja grupa se zaustavila i u Karlovcu te uz kavu i kratki predah razgledala staru gradsku četvrt Zvijezdu. Točno prema predviđenom planu, na cilj su stigli oko podneva. Ispred župne crkve svetog Jurja u Lešću na Dobri, dočekali su ih župnik don Željko Kuten s vjernicima. Tamo su bila već pristigla braća iz Rijeke, Zadra, Rudeša i Jaruna. Na programu je bilo podnevno euharistijsko slavlje koje je predvodio don Anto Stojić u koncelebraciji ostalih svećenika, okruženih s desetak ministranata i petnaestak vjernika iz župe. Predvoditelj je održao kratku propovijed na temu evanđeoskih susreta uskrslog  Isusa s njegovim učenicima i istaknuo da su to primjeri kako nastaje i raste vjera svakog kršćanina. Nakon susreta za euharistijskim stolom, uzvanicima je priređen svečani objed u župnoj dvorani gdje su ih janjetinom i srnetinom posluživali vrsni i ljubazni župnikovi suradnici. Spontano druženje praćeno je pjesmom i govorima.

Nakon objeda, u neposrednoj je blizini upriličen posjet prvoj hidroelektrani izgrađenoj u samostalnoj državi Hrvatskoj. HE Lešće je betonska brana visine 52. m i duljine 176 m. Ima instaliranu snagu od 42 MW, a godišnje proizvodi 98 GWh. Postrojenjem čija gradnja je koštala 700 milijuna kuna upravlja se iz HE Gojak. Gospodin Branko Puškarić proveo nas je unutarnjim prostorima i objašnjavao pojedinosti iz ovog velebnog zdanja.

Na povratku je svaka zajednica slijedila vlastite putove. knežijanska i podsusedska grupa posjetila je Samobor, okrijepila se nadaleko poznatim kremšnitama i pićem, te u večernje sate uspješno privela kraju putovanje zvano Emaus.

ŽUPNI INFO: SV. MISE, KLANJANJA i ISPOVIJEDI

 

RASPORED SV. MISA TIJEKOM SRPNJA I KOLOVOZA

CRKVA DUHA SVETOGA:

RADNIM DANOM I NEDJELJOM U 7 SATI.

CRKVA SVETA MATI SLOBODE:

RADNIM DANOM U 7 I 19 SATI.

NEDJELJOM U 9, 10.30 I 19 SATI. (MISA U 12 SATI BIT ĆE SAMO PRVE DVIJE NEDJELJE U SRPNJU)

 

SV. ISPOVIJED

SV. MATI SLOBODE:

- svaki dan od 18 sati

Don Bosco danas (DBD)

PRIJATELJI

AKTUALNO

Župni Caritas ne prima sredstva do rujna zbog nedostatka djelatnika. Hvala na razumijevanju.
Raspored sv. misa tijekom srpnja i kolovoza

Otvara se Salezijanska osnovna škola

Jarunska lađa 15.6.2014.

 

LINKOVI